Razvoj Nacionalnog informacijskog sustava za zemljišta u Republici Hrvatskoj

Tijekom prvog dana međunarodne konferencije o daljinskom praćenju okoliša i GIS-u  (ICERS) održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 11. do 12. srpnja 2024. godine Ekonerg d.o.o. kao partner na projektu LIFE CROLIS predstavio je rezultate svoga rada na razvoju Nacionalnog informacijskog sustava za zemljišta u Republici Hrvatskoj.

Pripremljeni rad pod naslovom “Razvoj Nacionalnog informacijskog sustava za zemljište” za ICERS konferenciju pružio je kratak pregled projektnog zadatka i postignutih rezultata u uspostavi Nacionalnog informacijskog sustava za zemljišta u Republici Hrvatskoj.

Tijekom svoje prezentacije, gđa Delfa Radoš (Ekonerg d.o.o.), napomenula je kako je jedan od glavnih ciljeva projekta LIFE CROLIS (Croatian Land Information System) razvoj usklađenog modela za praćenje zemljišta. Taj model omogućuje integraciju i obradu podataka o pokrovu zemljišta (LC), korištenju zemljišta (LU) i upravljanju zemljištem iz različitih izvora podataka (nacionalni prostorni podaci i javno dostupni prostorni podaci unutar Copernicus programa i poveznih usluga). Njegova primjena obuhvaća različite svrhe, uključujući izvještavanje i izračune povezane s korištenjem zemljišta, promjenama u korištenju zemljišta i šumarstvu (LULUCF) u skladu s zahtjevima međunarodnih sporazuma (Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o promjeni klime, UNFCCC i Pariški sporazum, PA) i EU zakonodavstva, te osigurava čvrstu osnovu za planiranje i provedbu mjera ublažavanja klimatskih promjena pohranom stakleničkih plinova (GHG) u sektoru korištenja zemljišta. U okviru projekta, konceptualni model korištenja zemljišta stvoren je prema preporukama Europske agencije za okoliš (EEA) pri stvaranju CLC+ slojeva, dok konceptualni model korištenja zemljišta (u ovom ranom stadiju razvoja) uključuje najmanje 6 kategorija pokrova zemljišta identificiranih novom metodologijom analize slika temeljenom na objektima (OBIA). Ova novo razvijena metodologija primjenjiva je u cijeloj Republici Hrvatskoj, gdje se procjena točnosti usklađuje s ulaznim vektorskim podacima.

Cijelu publikaciju možete preuzeti ovdje ili putem službene stranice Konferencije ili putem otvorenog pristupa objavljenim radovima.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Podjeli ovu novost koristeći: