Napredovanje klasifikacije pokrova zemljišta u Hrvatskoj: Provedba pilot-projekta za izradu ARKOD+ i početnog CROLIS LU sloja

Tijekom prvog dana međunarodne konferencije o daljinskom praćenju okoliša i GIS-u  (ICERS) održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 11. do 12. srpnja 2024. godine Sinergise Solutions d.o.o. i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i  ruralnom razvoju kao partner na projektu LIFE CROLIS predstavili su rezultate svoga rada. Riječ je o predstavljanju rezultata i stečenih iskustava s provedenog pilot projekta na razvoju Nacionalnog informacijskog sustava za zemljišta u Republici Hrvatskoj.

Pilot projekt provedena je u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (PAAFRD), a implementaciju su vodili Sinergise Solutions d.o.o. i KING ICT d.o.o. kao izvršitelji. Ovaj pilot projekt bio je ključna za ispunjenje ciljeva navedenih u projektu LIFE CROLIS, s Agencijom kao ključnim partnerom. Osnovni cilj pilot projekta bio je analizirati podatke za strojno učenje i procijeniti metodologije za automatsku klasifikaciju pokrova zemljišta unutar Republike Hrvatske koristeći satelitske snimke Sentinel-2. Osim toga, projekt je imao za cilj generirati početni vektorski prostorni skup podataka o poljoprivrednim česticama (ARKOD+) primjenom algoritma za određivanje granica na snimkama napravljenim pomoću zrakoplova.

Tijekom razdoblja od 10 mjeseci, počevši od svibnja 2023., pilot projekt se sastojao od više faza organiziranih u radne pakete, uključujući, između ostalog: analizu ulaznih podataka i prostornih okvira, razvoj i primjenu algoritama za klasifikaciju pokrova zemljišta i određivanje granica polja, evaluaciju rezultata, pripremu preporuka metodologije za buduće prikupljanje/validaciju terenskih podataka i stvaranje GIS preglednika. Dodatno, provedena je usporedba između korištenja snimaka PlanetScope Fusion i Sentinel-2 za izračunavanje pokazatelja kojima se identificira upotreba poljoprivrednog zemljišta u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ovaj rad predstavlja okvir, metodologije i rezultate ovog pilot projekta, osvjetljavajući izvedivost i učinkovitost korištenja satelitskih podataka za automatsku klasifikaciju zemljišta, s ciljem razvoja alata koji će omogućiti bolje upravljanje zemljištem i razvoj povezanih politika.

Cijelu publikaciju možete preuzeti ovdje ili putem službene stranice Konferencije ili putem otvorenog pristupa objavljenim radovima.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Podjeli ovu novost koristeći: