Normalizirani digitalni model površine Hrvatske dostupan je za korištenje

Na mrežnim stranicama Državne geodetske uprave moguće je dobiti potrebne informacije za preuzimanje Normaliziranog digitalnog modela površine (nDMP) Hrvatske. Radi se o informacijama koje mogu biti korisne arhitektima, prostornim planerima, geodetima, državnim službenicima i namještenicima i akademskoj zajednici u njihovom svakodnevnom radu.

Projekt LIFE CROLIS prikuplja, obrađuje i čini dostupnim veliku količinu prostornih podataka koja nastaje tijekom provedbe projekta. Tijekom izrade podloga za mapiranje pokrova zemljišta i korištenja zemljišta jedna od isporuka projekta je i normalizirani digitalni model površine (nDMP) Hrvatske.
Digitalni model površina (DMP) predstavlja površinu zemljišta i uključuje sve objekte i predmete uključujući vegetaciju na njoj. Digitalni model reljefa (DMR) predstavlja površinu tla bez objekata. Normalizirani model (nDMP) dobiven je kao je razlika između visoko kvalitetnih podataka DMP-a i DMR-a.

Cjelokupni nDMP ili njegovi dijelovi (podaci nDMP nastali iz DMP i DMR iz laserskog snimanja rezolucije 1×1 m u tiff+tfw formatu (po listu) prema podjeli na listove 1:2 000) mogu se preuzeti nakon ispunjavanja informativnog upitnika za korisnike na Zahtjevu za ponovnu uporabu podataka normaliziranog digitalnog modela površina (nDMP) nastalog u okviru LIFE CROLIS projekta.

Zahtjev za preuzimanje izrađenog nDMP dostupan je na mrežnoj stranici Državne geodetske uprave od 26. srpnja 2024. godine na poveznici ovdje.

Više informacija potražite u rezultatima projektne aktivnosti C3 ovdje.

Podjeli ovu novost koristeći: